Arbeidsplassen for digitale nomader

Å jobbe hvor som helst og når som helst blir stadig mer populært. Flere og flere yrker gir nå rom for at du kan utføre oppgavene dine på kafé, på hytta og hjemmefra. Friheten er det som lokker de fleste, også blant de med fast stilling i større firma. For frilansere og digitale nomader er utfordringen ofte å finne et egnet sted å jobbe. Alt man trenger er veska med laptopen, et bord og en stol, samt tilgang til internett.

Flere digitale nomader

Mange digitale nomader kjenner til nettsider som oDesk, en av flere møteplasser for oppdragsgivere og frilansere, spesielt innenfor nettbasert arbeid. oDesk gjennomførte nylig en undersøkelse som viser at frilansere innen datarelaterte kompetansefelt stortrives med yrkesvalget. Nesten 80% opplyser at de ønsker å ivareta friheten gjennom det å ikke være bundet til en bestemt arbeidsplass, men heller tjene til livets opphold akkurat når og hvor det passer de. Samtidig er det en klar trend at personer i faste yrker også søker seg til en arbeidssituasjon som ikke er fastlåst i et fysisk arbeidssted.

Frihetsfølelsen har utfordringer

Selv om denne måten å jobbe på er tiltagende i form av frihetsfølelse og fleksibilitet, er det likevel noen utfordringer. Digitale nomader må ha mer selvdisiplin enn andre. Fravær av fast arbeidstid blir lett til at man skyver jobber foran seg, og arbeidsdagen kan lett bli oppstykket og lite produktiv. I tillegg er det ikke alltid like lett å finne egnede steder å arbeide fra. De som velger å jobbe hjemmefra, opplever ofte at dagene blir lange og ensomme, uten fysisk kontakt med ”kolleger” som kan virke som sparringspartnere.

Bare man har WiFi

Kaféer med WiFi blir ofte valget for digitale nomader som også har behov for sosial omgang. Mange frilansere har kjenninger og venner som er i samme livssituasjon, og finner felles møtesteder der jobb og kaffeslabberas kombineres. At kaféene har god kaffe og byr på lunsj, gjør det hele enda bedre. I tillegg kan man veksle mellom ”kontor”, alt ettersom om man går lei eller vil ha avveksling og variasjon. Samtidig er det en balansegang mellom eget behov og kaféers krav til inntjening. Horder av digitale nomader som opptar bordene, og står for lite omsetting, blir raskt upopulære gjester. Frilansere som har grei inntekt og som heller nedpå kaffe og småretter, er derimot svært velkomne på de fleste kaféer.

Les: Bedre jobbtrivsel med kontorfellesskap.

Kontoret er i Barcelona

Andre steder digitale nomader jobber, utenom hjemmet og kaféene, er bibliotek og offentlige bygninger med internett-tilgang. Du kjenner de igjen på arbeidsverktøyet og klesstilen. De fleste er urbane, gjerne med kule vesker til laptopen og en avslappet klesstil. Er de ikke i hjembyen, finner du de ofte i de hippeste storbyene rundt om kring i Europa. Arbeidsplassen er da den samme som hjemme, og som oftest den kaféen med den beste kaffen. Å jobbe selvstendig uten en sjef, er svært forlokkende og noe vi garantert kommer til å se mer av fremover.